Składniki na spód:
- 160 g mąki
- 45 g cukru
- 40 g niesolonych pistacji
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1/8 łyżeczki soli
Składniki na creme
brulee:
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 300 ml śmietany 30 %
- 50 ml mleka
- 70 g cukru
- laska wanilii
Dodatkowo:
- 1/2 kg moreli
- 3 łyżki cukru brązowego
- garść pistacji do dekoracji
Wykonanie spodu:
Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, wymieszać. Wsypać do misy
miksera wyposażonej w noże tnące. Dodać
żółtko, pistacje oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość miksować do
momentu, aż ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Wlać zimną wodę i
miksować jeszcze około minuty. Z ciasta
uformować kulę, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w
lodówce przez 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy.
Przenieść do formy, wylepić jej dno i boki. Ciasto nakłuć widelcem i chłodzić w
lodówce przez 30 minut. Schłodzone
ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi (może być
także ryż lub fasola). Tak przygotowane ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym
do 190oC przez 15 minut. Następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze
przez 10 minut.
Wykonanie kremu:
Żółtka z cukrem ubić na jasną i puszystą masę. Wanilię
przekroić na pół i wyskrobać ziarenka, włożyć do niewielkiego rondelka. Wlać
śmietankę i mleko, doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z ognia. Gorącą
śmietankę stopniowo wlewać do jajek, cały czas mieszając. Masę lekko
przestudzić.
Morele przekroić na pół, usunąć pestki i poukładać na
podpieczonym spodzie, rozcięciem ku górze. Na morele wylać przestudzony krem.
Piec w temperaturze 150oC przez około 45 - 50 minut. Krem w
środkowej części tarty będzie miał konsystencję lekko zastygłej galaretki,
jednak po schłodzeniu stężeje. Tartę wyjąć z piekarnika, ostudzić , a następnie
włożyć do lodówki na kilka godzin. Wierzch tarty posypać równomiernie brązowym
cukrem. Cukier karmelizować za pomocą palnika. Można także włożyć na bardzo
krótko do piekarnika nastawionego na funkcję grilla.
Gotową tartę posypać grubo siekanymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz