wtorek, 11 sierpnia 2015

Karmelowe babeczki z jeżynowym kremem




Składniki na babeczki (16 - 18 sztuk):

- 180 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki
- 6 białek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- laska wanilii


Składniki na krem:

- 200 g jeżyn
- 100 g cukru trzcinowego
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 40 ml wody


Do dekoracji:

- jeżyny
- listki mięty


Wykonanie babeczek:

Mąkę przesiać i wymieszać  z połową cukru. Laskę wanilii przekroić na pół, wyskrobać ziarna nasienne, dodać do mąki, wymieszać. Białka lekko ubić - spienić, ubijać przez 60-80 sekund, na średnich obrotach, piana nie powinna być sztywna i gęsta. Dodać sól. Białka nadal ubijać, aż powstanie delikatna i puszysta piana  (nie powinna być bardzo sztywna). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze, stopniowo wsypać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Po wsypaniu całego cukru, zwiększyć obroty miksera i ubijać białka, aż powstanie sztywna piana. Do ubitych białek dodawać mąkę wymieszaną z cukrem w 4 turach. Po każdym dodaniu masę delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Prawie całą papilotkę wypełnić masą. Piec 18 - 22 minuty w piekarniku nagrzanym do temperatury 175oC. Podczas pieczenia babeczki wyrosną ponad foremki, mogą również popękać. Po upieczeniu wyjąć babeczki i ostudzić (babeczki po wyjęciu mogą trochę opaść).


Wykonanie kremu:

Żelatynę zalać wodą i pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Jeżyny wsypać do niewielkiego rondelka, lekko zgnieść widelcem i zasypać cukrem trzcinowym. Jeżyny gotować około 2 - 3 minuty, do rozpuszczenia cukru, następnie zblendować. Żelatynę pogrzać na niewielkim ogniu, do jej rozpuszczenia, pamiętając by jej nie zagotować. Wlać do jeżyn, wymieszać. Sos jeżynowy przestudzić.

Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić na sztywny krem. Do schłodzonego sosu jeżynowego dodać dwie łyżki kremu, wymieszać. Tak przygotowany  sos wlać do masy serowo - śmietanowej, zmiksować na gładko. Krem schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Babeczki udekorować kremem, jeżynami i listkami mięty.  







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz