Składniki na
babeczki (16 - 18 sztuk):
- 180 g cukru
trzcinowego
- 100 g mąki
- 6 białek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- laska wanilii
Składniki na krem:
- 200 g jeżyn
- 100 g cukru trzcinowego
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 40 ml wody
Do dekoracji:
- jeżyny
- listki mięty
Wykonanie babeczek:
Mąkę przesiać i wymieszać
z połową cukru. Laskę wanilii przekroić na pół, wyskrobać ziarna
nasienne, dodać do mąki, wymieszać. Białka lekko ubić - spienić, ubijać przez
60-80 sekund, na średnich obrotach, piana nie powinna być sztywna i gęsta.
Dodać sól. Białka nadal ubijać, aż powstanie delikatna i puszysta piana (nie powinna być bardzo sztywna). Zmniejszyć
obroty miksera na najmniejsze, stopniowo wsypać cukier wymieszany z cukrem
waniliowym. Po wsypaniu całego cukru, zwiększyć obroty miksera i ubijać białka,
aż powstanie sztywna piana. Do ubitych białek dodawać mąkę wymieszaną z cukrem
w 4 turach. Po każdym dodaniu masę delikatnie wymieszać tylko do połączenia się
składników.
Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Prawie całą papilotkę
wypełnić masą. Piec 18 - 22 minuty w piekarniku nagrzanym do temperatury 175oC.
Podczas pieczenia babeczki wyrosną ponad foremki, mogą również popękać. Po
upieczeniu wyjąć babeczki i ostudzić (babeczki po wyjęciu mogą trochę opaść).
Wykonanie kremu:
Żelatynę zalać wodą i pozostawić na 10 minut do
napęcznienia. Jeżyny wsypać do niewielkiego rondelka, lekko zgnieść widelcem i
zasypać cukrem trzcinowym. Jeżyny gotować około 2 - 3 minuty, do rozpuszczenia
cukru, następnie zblendować. Żelatynę pogrzać na niewielkim ogniu, do jej
rozpuszczenia, pamiętając by jej nie zagotować. Wlać do jeżyn, wymieszać.
Sos jeżynowy przestudzić.
Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić na
sztywny krem. Do schłodzonego sosu jeżynowego dodać dwie łyżki kremu,
wymieszać. Tak przygotowany sos wlać do
masy serowo - śmietanowej, zmiksować na gładko. Krem schłodzić przez kilka
godzin w lodówce. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Babeczki
udekorować kremem, jeżynami i listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz