poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Pstrąg z gryczanymi kluseczkami, pieczonymi warzywami i pikantnym sosem piwno - paprykowym





Kluseczki gryczane:

- 90 g mąki pszennej
- 50 g łuski gryczanej mielonej
- 3 jajka
- 50 ml mleka
- 1 czerwona cebula
- sól
- 1 łyżka masła

Jajka, mleko, mąkę i łuskę gryczaną dokładnie wymieszać. Doprawiamy odrobiną soli. Ciasto powinno być gładkie i dość gęste. W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżeczkę soli. Ciasto rozsmarować cienką warstwą na talerzu. Małą łyżeczką formować niewielkie kluseczki, wrzucając je na gotującą się wodę. Co jakiś czas łyżeczkę zanurzyć w wodzie, wtedy będzie łatwiej formować kluseczki. Kluseczki gotować 3 - 4 minuty.
Na patelni roztopić masło, wsypać  pokrojoną cebulkę i ją zeszklić.  Dodać kluseczki gryczane i podsmażyć je przez 3 - 4 minuty. W razie potrzeby doprawić solą.


Pikantny sos paprykowy:

- 2 czerwone papryki
- 1 papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
-1/2 szklanki piwa
- 1 łyżka tymianku
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól do smaku

Paprykę umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Paprykę i czosnek ułożyć na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia, skórką do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 20 minut. Gotową paprykę i czosnek wyjąć z piekarnika i przykryć folią aluminiową. Gdy papryka przestygnie zdjąć z niej skórkę i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać ze skórki.
Piwo wlać do niewielkiego garnka, dodać pokrojoną paprykę i czosnek. Całość gotować tak długo, aż ilość piwa zmniejszy się do 1/3. Doprawić solą i cukrem, gotować jeszcze 1 - 2 minuty, a następnie dokładnie zblendować. Dodać tymianek, wymieszać, gotować jeszcze 2 minuty.


Pieczone warzywa:

- 2 buraczki czerwone
- 2 małe selery
- 2 małe bataty
- 3 łyżki oleju
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki tymianku
- sól, pieprz

Olej wymieszać z cytryną.  Warzywa umyć, obrać i pokroić w pół centymetrowe plasterki. Każdy plasterek posmarować olejem, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Warzywa poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 30 - 35 minut, aż będą miękkie.


Pstrąg łososiowy:

- 300 g pstrąga łososiowego (płaty)
- 1 i 1/2 łyżki tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól morska

Pstrąga umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i, usunąć ości.  Rybę pokroić na 2 centymetrowe plastry. Każdy kawałek z obu stron posolić, oprószyć papryką i posypać tymiankiem. Rybę smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony po 1 - 2 minuty.

Pstrąga podawać z gryczanymi kluseczkami, sosem paprykowym i pieczonymi warzywami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz