Kluseczki gryczane:
- 90 g mąki pszennej
- 50 g łuski gryczanej mielonej
- 3 jajka
- 50 ml mleka
- 1 czerwona cebula
- sól
- 1 łyżka masła
Jajka, mleko, mąkę i
łuskę gryczaną dokładnie wymieszać. Doprawiamy odrobiną soli. Ciasto powinno
być gładkie i dość gęste. W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżeczkę soli.
Ciasto rozsmarować cienką warstwą na talerzu. Małą łyżeczką formować niewielkie
kluseczki, wrzucając je na gotującą się wodę. Co jakiś czas łyżeczkę zanurzyć w
wodzie, wtedy będzie łatwiej formować kluseczki. Kluseczki gotować 3 - 4
minuty.
Na patelni roztopić masło, wsypać pokrojoną cebulkę i ją zeszklić. Dodać kluseczki gryczane i podsmażyć je przez
3 - 4 minuty. W razie potrzeby doprawić solą.
Pikantny sos
paprykowy:
- 2 czerwone papryki
- 1 papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
-1/2 szklanki piwa
- 1 łyżka tymianku
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól do smaku
Paprykę umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Paprykę i czosnek ułożyć na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia, skórką
do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 20 minut. Gotową
paprykę i czosnek wyjąć z piekarnika i przykryć folią aluminiową. Gdy papryka
przestygnie zdjąć z niej skórkę i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać ze
skórki.
Piwo wlać do niewielkiego garnka, dodać pokrojoną paprykę i
czosnek. Całość gotować tak długo, aż ilość piwa zmniejszy się do 1/3. Doprawić
solą i cukrem, gotować jeszcze 1 - 2 minuty, a następnie dokładnie zblendować.
Dodać tymianek, wymieszać, gotować jeszcze 2 minuty.
Pieczone warzywa:
- 2 buraczki czerwone
- 2 małe selery
- 2 małe bataty
- 3 łyżki oleju
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki tymianku
- sól, pieprz
Olej wymieszać z cytryną.
Warzywa umyć, obrać i pokroić w pół centymetrowe plasterki. Każdy
plasterek posmarować olejem, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Warzywa
poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku
nagrzanym do 200oC przez 30 - 35 minut, aż będą miękkie.
Pstrąg łososiowy:
- 300 g pstrąga łososiowego (płaty)
- 1 i 1/2 łyżki tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól morska
Pstrąga umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i, usunąć
ości. Rybę pokroić na 2 centymetrowe
plastry. Każdy kawałek z obu stron posolić, oprószyć papryką i posypać
tymiankiem. Rybę smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony po 1 - 2 minuty.
Pstrąga podawać z gryczanymi kluseczkami, sosem paprykowym i
pieczonymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz