Składniki na
ciasto:
- 420 g mąki
- 80 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 2 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Składniki
nadzienia:
- 100 g migdałów blanszowanych
- 80 g cukru
- 160 g twarogu
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- około 200 g
czerwonej porzeczki
- jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka
- cukier puder
Wszystkie składniki
na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka
wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki
mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko, masło
i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż
powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski,
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie.
Migdały z cukrem umieścić w malakserze i miksować przez 10 - 15 minut.
Im dłużej będziemy miksować tym masa będzie bardziej gładka. Dodać ser i mąkę,
krótko zmiksować, do połączenia składników.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 5 części. Z
każdej części uformować kulkę. Następnie rozwałkować na koło o średnicy około
25 cm. Koło podzielić na 4 części. Po obu stronach, powstałego trójkąta, zrobić
trzy równoległe nacięcia. W środku pozostawiając miejsce na nadzienie ( około
2,5 cm). Na środek trójkąta wyłożyć
łyżeczkę masy serowo - migdałowej. Na masie serowej ułożyć czerwone porzeczki. Nadzienie przykryć najpierw jedną stroną
ciasta, a następnie drugą, delikatnie sklejając końcówki.
Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 190oC piec przez około 15 - 18 minut, do
zarumienienia. Ostudzone drożdżówki posypać cukrem pudrem.
Wyglądają obłędnie! Świetny sposób składania ciasta. Gratuluję pomysłu. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńŚliczme!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne!
OdpowiedzUsuńZazdraszczam umiejętności...
:)
Cudo
OdpowiedzUsuńwyglądają cudnie
OdpowiedzUsuńteż biorę udział w konkursie :)
wyglądają przepysznie, pewnie smakują również obłędnie
OdpowiedzUsuń