poniedziałek, 10 lipca 2017

Drożdżówki z czerwoną porzeczką i masą serowo - migdałową




Składniki na ciasto:
- 420 g mąki
- 80 g cukru 
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 2 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli

Składniki nadzienia:
- 100 g migdałów blanszowanych
- 80 g cukru 
- 160 g twarogu
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
- około 200 g  czerwonej porzeczki
- jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka
- cukier puder 


Wszystkie składniki  na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko,  masło  i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie.  Migdały z cukrem umieścić w malakserze i miksować przez 10 - 15 minut. Im dłużej będziemy miksować tym masa będzie bardziej gładka. Dodać ser i mąkę, krótko zmiksować, do połączenia składników.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 5 części. Z każdej części uformować kulkę. Następnie rozwałkować na koło o średnicy około 25 cm. Koło podzielić na 4 części. Po obu stronach, powstałego trójkąta, zrobić trzy równoległe nacięcia. W środku pozostawiając miejsce na nadzienie ( około 2,5 cm).  Na środek trójkąta wyłożyć łyżeczkę masy serowo - migdałowej. Na masie serowej ułożyć czerwone porzeczki.  Nadzienie przykryć najpierw jedną stroną ciasta, a następnie drugą, delikatnie sklejając końcówki.




Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC piec przez około 15 - 18 minut, do zarumienienia. Ostudzone drożdżówki posypać cukrem pudrem.





6 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie! Świetny sposób składania ciasta. Gratuluję pomysłu. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne!
    Zazdraszczam umiejętności...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają cudnie
    też biorę udział w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają przepysznie, pewnie smakują również obłędnie

    OdpowiedzUsuń