Składniki:
- 350 g makaronu
- 350 g brokułów
- 50 g orzeszków pinii
- 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy
- 60 g startego parmezanu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 duże garście liści bazylii
- 2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- 1/3 szklanki wody po ugotowanym makaronie
- rukola
- płatki parmezanu
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Wrzucić na wrzącą,
osoloną wodę. Gotować 4 minuty. Przygotować naczynie z zimną wodą i kostkami
lodu. Ugotowany brokuł, za pomocą łyżki cedzakowej, przełożyć do lodowatej
wody, odcedzić.
150 g brokułów, orzeszki pinii, olej rzepakowy, sok z cytryny,
parmezan, czosnek oraz liście bazylii zblendować. Doprawić solą i pieprzem do
smaku.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do
ugotowanego makaronu dodać pesto brokułowe, wymieszać. Gdyby pesto okazało się
za gęste dodać odrobinę wody, która pozostała po ugotowanym makaronie.
Makaron podawać z brokułem, rukolą i płatkami parmezanu.
Nigdy nie jadłam takiego pesto - pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńŚwietny i bardzo pyszny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńI teraz już wiem co zrobię z zalegającym w lodówce brokułem. Miała być zupa ale ten przepis strasznie mi się spodobał:-)
OdpowiedzUsuń