Składniki na
ciasto:
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 190 g mąki
- 4 duże jajka
- szczypta soli
Wodę zagotować z masłem i solą. Na gotującą wodę wsypać mąkę
i energicznie mieszać, aż powstanie gęsta i szklista masa. Ciasto powinno
odchodzić od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie
miksując po każdym dodaniu. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego,
posiadającego końcówkę w kształcie gwiazdki. Na blaszkę, wyłożoną papierem do
pieczenia, wyciskać niewielkie porcje
ciasta.
Piec w temperaturze 200oC przez około 25 - 30
minut. Ostudzić, przekroić na pół.
Składniki na krem
truskawkowy:
- 180 ml śmietanki 36%
-140 ml mleka
- 260 g truskawek
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 10 g mąki pszennej
- 100 g serka mascarpone
Truskawki zmiksować, za pomocą blendera, na gładką masę. W
niewielkim rondelku zagotować śmietankę, puree z truskawek i cukier. Mleko
zmiksować z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gorącej masy śmietankowo - truskawkowej
i gotować kilka minut, cały czas mieszając , aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, tak
by dotykała powierzchnię kremu. Odstawić do ostudzenia. Serek mascarpone krótko
zmiksować, stopniowo dodawać przestudzony krem truskawkowy, cały czas
ucierając.
Składniki na
bazyliową bitą śmietanę:
- 350 ml śmietanki 36%
- 15 dużych listków bazylii
- 1 i 1/2 łyżki cukru
Liście bazylii razem z cukrem umieścić w malakserze.
Miksować tak długo, aż liście bazylii zostaną drobno posiekane.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem bazyliowym.
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Wystudzone ptysie przekroić na dwie części. Krem truskawkowy przełożyć do
rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć na dolną
część ptysia. Na krem budyniowy wycisnąć bazyliową bitą śmietanę. Przykryć
drugą częścią ptysia i oprószyć cukrem pudrem.
wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńKocham ptysie,dlatego muszę je wypróbować w takiej wersji!
OdpowiedzUsuń