niedziela, 17 lutego 2019

Czarny ryż z mango, czerwoną papryką i selerem naciowym





Składniki na sałatkę:

- 2 szklanki ugotowanego czarnego ryżu
- 1 czerwona papryka
- 1 mango
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 duże garście roszpunki
- 1/4 szklanki orzechów nerkowca


Składniki dresingu:

- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka tahini
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
- sól, pieprz do smaku


Wszystkie składniki dresingu dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Mango obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Łodygi selera pokroić na plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niewielką kostkę. Nerkowce uprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać. Przed podaniem polać dresingiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz