wtorek, 19 lutego 2019

Kuskus izraelski z gruszką, czerwonym burakiem i serem feta





Składniki:

- 200 g kuskusu izraelskiego
- 450 g czerwonych, podłużnych buraków
- 1 i 1/2 gruszki
- 3 łodygi selera
- 180 g sera feta
- duża garść orzechów włoskich
- duża garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz


Składniki dresingu:

- 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki dresingu dokładnie ze sobą zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Kuskus ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Buraki obrać  i pokroić w plasterki. Przełożyć do miski, skropić olejem, oprószyć tymiankiem, solą i pieprzem, wymieszać. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220oC. Piec około 30 - 35 minut, do miękkości. Wyjąć i przestudzić.
Orzechy uprażyć na gorącej patelni i grubo posiekać.
Seler pokroić w plasterki. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki.
Kuskus delikatnie wymieszać z selerem, gruszkami, burakami i natką pietruszki. Przed podaniem posypać pokruszonym serem feta oraz skropić dresingiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz