Składniki na spód:
- 160 g herbatników
- 70 g blanszowanych orzechów laskowych
- 50 g masła
Składniki na
sernik:
- 1000 g półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 250 ml śmietanki 36%
- 220 g blanszowanych orzechów laskowych
- 7 jajek
- 160 g drobnego cukru
+ 30 g
- 80 g gorzkiej czekolady
- 60 g białej czekolady
- 2 laski wanilii
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
Składniki na
polewę czekoladową:
- 40 g gorzkiej czekolady
- 40 g mlecznej czekolady
- 40 g masła
Dodatkowo:
- karmelizowane orzechy laskowe
Wykonanie spodu:
Ciastka, masło oraz orzechy laskowe umieścić w malakserze. Miksować
tak długo, aż otrzymamy masę o konsystencji mokrego piasku. Formę, o średnicy
24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową,
równomiernie rozprowadzić i docisnąć. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Wykonanie sernika:
Piekarnik nastawić na 150oC.
Wszystkie składniki
powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę ziemniaczaną oraz pszenną przesiać
przez sito. Dodać 160 g cukru, wymieszać.
Orzechy umieścić w malakserze. Miksować kilka minut, aż
powstanie masło orzechowe.
Jajka roztrzepać ze śmietanką, nie ubijać. Razem z masłem
orzechowym wlać do sera, wymieszać rózgą
kuchenną, tylko do połączenia składników.
Gdy używamy miksera, miksujmy na najniższych obrotach, by niepotrzebnie
nie napowietrzać sernika. Dodać mąkę z cukrem, wymieszać.
Ciasto rozdzielić na dwie części. Czekolady rozpuścić w
kąpieli wodnej. Do jednej części masy serowej dodać rozpuszczoną czekoladę
gorzką oraz 30 g cukru, wymieszać.
Wanilię przekroić na pół, za pomocą noża wyskrobać ziarenka
wanilii. Razem z rozpuszczoną białą czekoladą dodać do drugiej części masy
serowej, wymieszać.
Na schłodzony spód wylać połowę masy serowej z białą
czekoladą. Na nią wylać masę serową z gorzką czekoladą. Na wierzch wylać
pozostałą masę serową z białą czekoladą.
Sernik wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 130oC
i piec przez 80 minut. Sernik powinien być
ścięty na środku i sprężysty. Wystudzić w wyłączonym piekarniku,
pozostawiając uchylone drzwiczki.
Wykonanie polewy
czekoladowej:
Połamaną czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli
wodnej. Przestudzony sernik polać polewą czekoladową. Następnie włożyć do
lodówki i schłodzić przez kilka godzin. Przed podaniem ozdobić karmelizowanymi
orzechami laskowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz