Składniki:
- 480 g białej fasoli, ugotowanej lub z puszki
- 2 puszki krojonych pomidorów (800 g)
- 100 g puree z dyni
- 120 g
sera feta
- 100 g mozzarelli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz do smaku
Składniki na sos
pietruszkowy:
- 1/2 szklanki liści pietruszki
- 1 mały ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Składniki sosu dokładnie zmiksować za pomocą blendera.
Doprawić solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Na
patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć około 5 minut, aż zmięknie. Dodać
posiekany czosnek, słodką i ostrą paprykę oraz kurkumę. Całość smażyć około pół
minuty, cały czas mieszając. Dodać pomidory, puree z dyni oraz cukier. Sos
gotować około 10 - 15 minut, aż zgęstnieje. Dodać fasolę, połowę pokrojonej w
kostkę mozzarelli oraz sera feta, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Fasolę z sosem pomidorowym przelać do naczynia
żaroodpornego. Na wierzchu poukładać pozostały ser feta oraz mozzarellę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC
i piec około 20 - 25 minut.
Przed podaniem polać sosem pietruszkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz