piątek, 8 lutego 2019

Zapiekana fasola w sosie pomidorowym z serem feta, mozzarellą i sosem pietruszkowym





Składniki:

- 480 g białej fasoli, ugotowanej lub z puszki
- 2 puszki krojonych pomidorów (800 g)
- 100 g puree z dyni
- 120 g sera feta
- 100 g mozzarelli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz do smaku


Składniki na sos pietruszkowy:

- 1/2 szklanki liści pietruszki
- 1 mały ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz


Wykonanie:

Składniki sosu dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Doprawić solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć około 5 minut, aż zmięknie. Dodać posiekany czosnek, słodką i ostrą paprykę oraz kurkumę. Całość smażyć około pół minuty, cały czas mieszając. Dodać pomidory, puree z dyni oraz cukier. Sos gotować około 10 - 15 minut, aż zgęstnieje. Dodać fasolę, połowę pokrojonej w kostkę mozzarelli oraz sera feta, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Fasolę z sosem pomidorowym przelać do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu poukładać pozostały ser feta oraz mozzarellę.  Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC i piec około 20 - 25 minut.
Przed podaniem polać sosem pietruszkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz