Śniadanie powinno być nie tylko smaczne. Powinno także być
bogate w składniki odżywcze, zapewniać uczucie sytości i być źródłem sporej
dawki energii. Takim śniadaniem są właśnie jajka zapiekane z warzywami i serem
feta. Gdy do tego dodamy dużą garść kiełków i pyszny sok pomarańczowy Hortex,
mamy pewność, że przez cały dzień nie zabranie nam siły i energii do działania.
Poza tym takie śniadanie jest bardzo proste w przyrządzeniu i ładnie wygląda.
Składniki ( na 2
porcje):
- 4 duże jajka
- 5 łyżek zielonego groszku
- 4 pomidorki
koktajlowe, pokrojone a ćwiartki
- 1/4 niedużej czerwonej
papryki
- 70 g sera feta
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- masło
- duża garść dowolnych kiełków
- grzanki
Dwie kokilki posmarować masłem. Na dno każdej ułożyć
pomidorki, paprykę i zielony groszek. Ser pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć
na warzywach. Do każdej kokilki wbić po dwa jajka. Posypać posiekanym
szczypiorkiem, oprószyć odrobiną soli i pieprzu. Foremki włożyć do piekarnika
nagrzanego do 190oC. Piec około 12 - 16 minut. Białko powinno być
ścięte, a żółtko płynne. Podawać na ciepło z kiełkami oraz grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz