środa, 3 kwietnia 2019

Jajka zapiekane z zielonym groszkiem, serem feta i kiełkami




Śniadanie powinno być nie tylko smaczne. Powinno także być bogate w składniki odżywcze, zapewniać uczucie sytości i być źródłem sporej dawki energii. Takim śniadaniem są właśnie jajka zapiekane z warzywami i serem feta. Gdy do tego dodamy dużą garść kiełków i pyszny sok pomarańczowy Hortex, mamy pewność, że przez cały dzień nie zabranie nam siły i energii do działania. Poza tym takie śniadanie jest bardzo proste w przyrządzeniu i ładnie wygląda.


Składniki ( na 2 porcje):

- 4 duże jajka
- 5 łyżek zielonego groszku 
- 4  pomidorki koktajlowe, pokrojone a ćwiartki
- 1/4 niedużej czerwonej  papryki
- 70 g sera feta
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- masło
- duża garść dowolnych kiełków
- grzanki

Dwie kokilki posmarować masłem. Na dno każdej ułożyć pomidorki, paprykę i zielony groszek. Ser pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na warzywach. Do każdej kokilki wbić po dwa jajka. Posypać posiekanym szczypiorkiem, oprószyć odrobiną soli i pieprzu. Foremki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC. Piec około 12 - 16 minut. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Podawać na ciepło z kiełkami oraz grzankami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz