czwartek, 12 października 2017

Makaronowe babeczki z kremem dyniowym i sosem śliwkowym





Składniki na babeczki:

- 120 g makaronu penne Lubella
- 120 ml śmietanki 30%
- 30 g miodu
- 5 g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 50 g puree z dyni
- 2 łyżki rumu
- 1/3 łyżeczki cynamonu


Składniki na sos śliwkowy:

- 15 śliwek węgierek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki cukru trzcinowego


Wykonanie:

Śliwki umyć, usunąć pestki. Przełożyć do miseczki, dodać cukier trzcinowy, ocet balsamiczny oraz połamany na mniejsze kawałki cynamon, wymieszać. Śliwki przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 20 - 25 minut. Gotowe śliwki powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Zmiksować za pomocą blendera, a następnie przetrzeć przez sito.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, na pół twardo.
Śmietanę, miód, puree z dyni, żółtka, mąkę, rum oraz cynamon zmiksować. Odstawić na kilkanaście minut by piana, która powstała podczas miksowania, opadła.
Przygotować 2 ramekiny o wysokości 7 cm. Wysmarować je dokładnie masłem i oprószyć drobnym cukrem. Nadmiar cukru strzepać.
Makaron ciasno ułożyć pionowo w ramekinach. Zalać masą dyniową.  Zapiekać w temperaturze 150oC, przez 35 - 40 minut. Podawać ciepłe lub wystudzone, polane sosem śliwkowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz