poniedziałek, 30 października 2017

Ciasto serowo - dyniowe z czekoladą




Składniki:

- 200 g półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego
- 150 g puree z dyni
- 4 jajka
- 150 ml oleju
- 300 g mąki
- 180g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 60 g gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika przesiać przez sito. Dodać cukier oraz cukier waniliowy, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać twaróg, puree z dyni, jajka oraz olej. Do składników mokrych wsypać przesianą mąkę, krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Wsypać pokrojoną czekoladę, wymieszać.

Keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepać. Przełożyć do niej ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 165oC i piec przez około 60 - 70 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i przestudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz