Składniki:
- 200 g półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego
- 150 g puree z dyni
- 4 jajka
- 150 ml oleju
- 300 g mąki
- 180g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 60 g gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika przesiać przez sito.
Dodać cukier oraz cukier waniliowy, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać
twaróg, puree z dyni, jajka oraz olej. Do składników mokrych wsypać przesianą
mąkę, krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Wsypać pokrojoną czekoladę, wymieszać.
Keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Nadmiar mąki
strzepać. Przełożyć do niej ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 165oC
i piec przez około 60 - 70 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i
przestudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą
czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz