Składniki na
ciasto:
- 420 g maki
- 70 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Składniki
nadzienia:
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 jajko
- 2 łyżki rumu
Dodatkowo:
- 10 - 12 śliwek, pokrojonych w kostkę
- jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka
- cukier puder
Wszystkie składniki
na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka
wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki
mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, na
puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko, masło
i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż
powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką
miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do
wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Wszystkie składniki nadzienia
dokładnie ze sobą wymieszać.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o
wymiarach 45 x 35 cm. Posmarować masą orzechową, rozłożyć pokrojone śliwki.
Zwinąć w taki sposób by powstała rolada. Ciasto pokroić za pomocą ostrego noża
lub nici na 2 - 2,5 cm plastry. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do
pieczenia, w sporej odległości od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić na 30
minut do wyrośnięcia.
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z
mlekiem.
Piec w temperaturze
190oC przez około 18 -22 minut, do złotego koloru. Wyjąć i
przestudzić na kratce. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz