sobota, 7 października 2017

Orzechowe crumble z gruszkami i śliwkami




Składniki:

- 150 g mąki
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 65 g cukru trzcinowego
- 130 g masła

Dodatkowo:

- 2 łyżki octu balsamicznego
- 12 śliwek
- 3 gruszki


Cztery małe kokilki wysmarować masłem. Gruszki oraz śliwki umyć. Z gruszek usunąć gniazda nasienne, a ze śliwek pestki. Pokroić w średniej grubości kostkę. Do owoców wlać ocet balsamiczny, wymieszać. Śliwki z gruszkami rozdzielić pomiędzy żaroodporne naczynia.  Mąkę, cukier, orzechy  oraz masło umieścić w misce. Wyrobić między palcami, aż powstanie kruszonka. Jeżeli kruszonka będzie za sucha, dodać łyżkę masła, jeśli zbyt mokra, dodać łyżkę mąki. Kruszonkę wysypać na owoce.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC, przez około 30 - 40 minut, do zezłocenia kruszonki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz