Składniki:
- 150 g mąki
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 65 g cukru trzcinowego
- 130 g masła
Dodatkowo:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 12 śliwek
- 3 gruszki
Cztery małe kokilki wysmarować masłem. Gruszki oraz śliwki
umyć. Z gruszek usunąć gniazda nasienne, a ze śliwek pestki. Pokroić w średniej
grubości kostkę. Do owoców wlać ocet balsamiczny, wymieszać. Śliwki z gruszkami
rozdzielić pomiędzy żaroodporne naczynia.
Mąkę, cukier, orzechy oraz masło
umieścić w misce. Wyrobić między palcami, aż powstanie kruszonka. Jeżeli
kruszonka będzie za sucha, dodać łyżkę masła, jeśli zbyt mokra, dodać łyżkę
mąki. Kruszonkę wysypać na owoce. Piec w
piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC, przez około 30 - 40 minut,
do zezłocenia kruszonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz