Składniki na
babeczki:
- 120 g makaronu penne
- 120 ml śmietanki 30%
- 30 g miodu
- 5 g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 50 g puree z dyni
- 2 łyżki rumu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Składniki na sos śliwkowy:
- 15 śliwek węgierek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
Śliwki umyć, usunąć pestki. Przełożyć do miseczki, dodać
cukier trzcinowy, ocet balsamiczny oraz połamany na mniejsze kawałki cynamon,
wymieszać. Śliwki przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć
do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 20 - 25 minut. Gotowe
śliwki powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Zmiksować za pomocą blendera,
a następnie przetrzeć przez sito.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, na pół twardo.
Śmietanę, miód, puree z dyni, żółtka, mąkę, rum oraz cynamon
zmiksować. Odstawić na kilkanaście minut by piana, która powstała podczas
miksowania, opadła.
Przygotować 2 ramekiny o wysokości 7 cm. Wysmarować je dokładnie
masłem i oprószyć drobnym cukrem. Nadmiar cukru strzepać.
Makaron ciasno ułożyć pionowo w ramekinach. Zalać masą
dyniową. Zapiekać w temperaturze 150oC,
przez 35 - 40 minut. Podawać ciepłe lub wystudzone, polane sosem śliwkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz