Składniki na 6
porcji:
- 250 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie
- 150 g puree z dyni
- 100 g miodu
- 80 ml śmietanki 30%
- 12 śliwek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- biszkopty
Wykonanie:
Śliwki umyć, usunąć pestki. Przełożyć do miseczki, dodać
cukier trzcinowy, ocet balsamiczny, wymieszać. Śliwki przełożyć na blaszkę,
wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC
i piec około 20 - 25 minut. Gotowe śliwki powinny być miękkie, ale nie rozpadać
się.
Przygotować 6 pucharków. Biszkopty pokruszyć i rozdzielić
między pucharkami.
Twaróg zmiksować z puree z dyni, miodem i cynamonem. Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno. Dodać do masy serowo - dyniowej, delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć do pucharków na warstwę biszkoptową, wyrównać.
Deser schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować
pieczonymi śliwkami.
Wspaniale wygląda jak na Hallowen
OdpowiedzUsuń