piątek, 27 października 2017

Mus serowo - dyniowy z pieczonymi śliwkami




Składniki na 6 porcji:

- 250 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie
- 150 g puree z dyni
- 100 g miodu
- 80 ml śmietanki 30%
- 12 śliwek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki cukru trzcinowego


Dodatkowo:

- biszkopty


Wykonanie:

Śliwki umyć, usunąć pestki. Przełożyć do miseczki, dodać cukier trzcinowy, ocet balsamiczny, wymieszać. Śliwki przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 20 - 25 minut. Gotowe śliwki powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.
Przygotować 6 pucharków. Biszkopty pokruszyć i rozdzielić między pucharkami.
Twaróg zmiksować z puree z dyni, miodem i cynamonem. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać do masy serowo - dyniowej, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do pucharków na warstwę biszkoptową, wyrównać.

Deser schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować pieczonymi śliwkami.

1 komentarz: