środa, 18 kwietnia 2018

Bulgur z zielonym groszkiem, awokado, czerwonym burakiem i karmelizowanym słonecznikiem





Składniki na sałatkę:

- 80 g kaszy bulgur
- 120 g mrożonego lub świeżego groszku
- 70 g dowolnych kiełków (u mnie kiełki słonecznika)
- 1 awokado
- 1 - 2 czerwone buraki (około 250 g)
- 1/5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka oleju


Składniki na karmelizowany słonecznik:

- 20 g nasion słonecznika
- 1/4 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka syropu z agawy


Składniki sosu:

- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego


Przygotować karmelizowany słonecznik. Na patelni rozgrzać olej z curry. Wsypać słonecznik, wymieszać. Smażyć na średniej mocy ogniu przez 1 minutę. Zdjąć z ognia dodać syrop z agawy, wymieszać. Ponownie  postawić na ogień i smażyć na niedużym ogniu około 15 - 25 sekund. Przesypać na papier do pieczenia i odstawić do przestudzenia.
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą zmiksować.
Buraki obrać, pokroić w niewielką kostkę, skropić olejem, oprószyć solą i tymiankiem, wymieszać. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC na około 30 - 40 minut.
Kaszę bulgur  ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać. Pokroić w kostkę. Awokado można na chwilę zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny by nie czerniało.
Jeżeli używamy groszku mrożonego należy go przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kaszę bulgur wymieszać delikatnie z awokado, burakiem pieczonym, kiełkami oraz groszkiem. Posypać karmelizowanym słonecznikiem i polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz