Składniki:
- 70 g kiełków słonecznika
- 200 g ugotowanej cieciorki (można użyć z puszki)
- 6 rzodkiewek
- 1 awokado
Składniki na sos:
- 1/2 szklanki liści pietruszki
- 1 mały ząbek czosnku
- 5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki wody wymieszana z 2 łyżkami soku z cytryny
Wykonanie:
Składniki sosu dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Doprawić
solą i pieprzem. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Awokado przekroić na pół, usunąć
pestkę i obrać. Obie połówki awokado przekroić na pół, a następnie pokroić w
półksiężyce. Pokrojone awokado zanurzyć na chwilę w wodzie z cytryną.
Na talerzu ułożyć naprzemiennie kiełki słonecznika, cieciorkę, rzodkiewkę oraz awokado.
Na talerzu ułożyć naprzemiennie kiełki słonecznika, cieciorkę, rzodkiewkę oraz awokado.
Całość polać sosem pietruszkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz