niedziela, 15 kwietnia 2018

Kiełki słonecznika z cieciorką, rzodkiewką i pietruszkowym sosem





Składniki:

- 70 g kiełków słonecznika
- 200 g ugotowanej cieciorki (można użyć z puszki)
- 6 rzodkiewek
- 1 awokado


Składniki na sos:

- 1/2 szklanki liści pietruszki
- 1 mały ząbek czosnku
- 5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz


Dodatkowo:

- 1/2 szklanki wody wymieszana z 2 łyżkami soku z cytryny


Wykonanie:

Składniki sosu dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Doprawić solą i pieprzem. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać. Obie połówki awokado przekroić na pół, a następnie pokroić w półksiężyce. Pokrojone awokado zanurzyć na chwilę w wodzie z cytryną.
Na talerzu ułożyć naprzemiennie kiełki słonecznika, cieciorkę, rzodkiewkę oraz awokado.
Całość polać sosem pietruszkowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz