Składniki:
- 1 średnia cukinia (około 200g)
- 4 - 6 rzodkiewek
- 2 garści rukoli
- 2 łyżki nasion konopi
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- sól
Składniki
dressingu:
- 1/3 szklanki liści bazylii
- 1 mały ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Składniki sosu dokładnie zmiksować za pomocą blendera.
Doprawić solą i pieprzem. Cukinię pokroić w 0,5 cm plasterki, skropić olejem i
oprószyć solą. Smażyć na patelni grillowej 2 - 3 minuty, z każdej strony.
Nasiona konopi uprażyć na suchej patelni.
Rzodkiewkę pokroić w plasterki.
Na talerzu ułożyć naprzemiennie rukolę, grillowaną cukinię
oraz rzodkiewkę.
Całość polać sosem bazyliowym i posypać prażonymi nasionami
konopi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz