środa, 18 kwietnia 2018

Ciasto cukiniowo - kokosowe





Składniki:

- 200 g mąki kokosowej
- 6 jajek
- 220 g jogurtu naturalnego
- 150 g miodu
- 80 ml oleju
- 200 g cukinii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny


Składniki na polewę:

- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g masła

Dodatkowo:

- płatki kokosowe


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Cukinię zetrzeć na tarce o grubych lub średnich oczkach.
Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Jajka wymieszać z olejem, jogurtem, miodem oraz sokiem i skórką z cytryny. Dodać mąkę kokosową oraz startą cukinię, wymieszać,  tylko do połączenia składników. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką kokosową. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160OC, przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przygotować polewę czekoladową. Masło roztopić w niewielkim rondelku. Zdjąć z palnika, dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać do jej roztopienia.
Przestudzone ciasto ozdobić polewą czekoladową oraz płatkami kokosowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz