Składniki:
- 200 g mąki kokosowej
- 6 jajek
- 220 g jogurtu naturalnego
- 150 g miodu
- 80 ml oleju
- 200 g cukinii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
Składniki na
polewę:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
Dodatkowo:
- płatki kokosowe
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej. Cukinię zetrzeć na tarce o
grubych lub średnich oczkach.
Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wymieszać z olejem, jogurtem, miodem
oraz sokiem i skórką z cytryny. Dodać mąkę kokosową oraz startą cukinię,
wymieszać, tylko do połączenia
składników. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką kokosową. Przelać do
niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160OC, przez około 60
minut, do tzw. suchego patyczka.
Przygotować polewę czekoladową. Masło roztopić w niewielkim
rondelku. Zdjąć z palnika, dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać do jej
roztopienia.
Przestudzone ciasto ozdobić polewą czekoladową oraz płatkami
kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz