Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Składniki na spód
(4 tartaletki):
- 60 g masła orzechowego
- 70 g płatków owsianych
- 110 g orzechów ziemnych
- 10 g kakao
- 4 łyżki syropu daktylowego
Dodatkowo:
- 480 ml mleka
- 80 g białej czekolady
- 4 plasterki pomarańczy
- 1 łyżka posiekanych pistacji
Wszystkie składniki na spód umieścić w malakserze. Całość miksować, do momentu otrzymania kleistej masy
ciasteczkowej. Zajmie to kilka minut.
Masę ciasteczkową podzielić na 4 części i dokładnie wyłożyć
nią dno i boki foremek na tartaletki. Schłodzić w lodówce.
Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając 480 ml mleka zamiast 500 ml. Do ugotowanego
budyniu dodać, połamaną na mniejsze kawałki, czekoladę. Wymieszać, aż czekolada
się rozpuści. Kremem budyniowym wypełnić
tartaletki, przestudzić.
Gdy budyń przestygnie, włożyć tartaletki do lodówki na
godzinę.
Na schłodzonym kremie ułożyć plasterki pomarańczy i posypać pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz