piątek, 6 kwietnia 2018

Tartaletki "Jajko Sadzone"





Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl


Składniki na spód (4 tartaletki):

- 60 g masła orzechowego
- 70 g płatków owsianych
- 110 g orzechów ziemnych
- 10 g kakao
- 4 łyżki syropu daktylowego


Dodatkowo:

- budyń waniliowy bez dodatku cukru Winiary
- 480 ml mleka
- 80 g białej czekolady
- 4 plasterki pomarańczy
- 1 łyżka posiekanych pistacji


Wszystkie składniki na spód umieścić w malakserze. Całość  miksować, do momentu otrzymania kleistej masy ciasteczkowej. Zajmie to kilka minut.
Masę ciasteczkową podzielić na 4 części i dokładnie wyłożyć nią dno i boki foremek na tartaletki. Schłodzić w lodówce.
Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając  480 ml mleka zamiast 500 ml. Do ugotowanego budyniu dodać, połamaną na mniejsze kawałki, czekoladę. Wymieszać, aż czekolada się rozpuści.  Kremem budyniowym wypełnić tartaletki, przestudzić.
Gdy budyń przestygnie, włożyć tartaletki do lodówki na godzinę.
Na schłodzonym kremie ułożyć  plasterki pomarańczy i posypać pistacjami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz