środa, 18 marca 2015

Deser dyniowy z ciasteczkami owsianymi i migdałami




Składniki na warstwę ciasteczkową:

- 110 g ciastek owsianych
- 4 łyżki mielonych migdałów


Składniki na warstwę dyniową:

- 150 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika


Składniki na warstwę śmietanową:

- 1 szklanka śmietany 30%
- 100 g serka mascarpone
- 1/4 szklanki cukru pudru


Wykonanie warstwy dyniowej:

Serek mascarpone, śmietana oraz puree z dyni powinny być schłodzone w lodówce przez kilka godzin.
Serek mascarpone, śmietanę i cukier umieścić w misie malaksera. Gdy krem zgęstnieje dodać puree z dyni oraz przyprawę do piernika, dalej ubijając do połączenia składników.


Wykonanie warstwy śmietanowej:

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem .  Część ubitej śmietany wymieszać z serkiem mascarpone, a następnie dodać pozostałą część i wymieszać


Wykonanie deseru:

Przygotować 6 pucharków

Ciastka bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z mielonymi migdałami. Ciasteczka umieścić na dnie pucharków. Przykryć je kremem dyniowym. Następnie ułożyć warstwę śmietanową. Obsypać pokruszonymi ciasteczkami owsianymi.



1 komentarz: