Składniki na
warstwę ciasteczkową:
- 110 g ciastek owsianych
- 4 łyżki mielonych migdałów
Składniki na
warstwę dyniową:
- 150 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Składniki na
warstwę śmietanową:
- 1 szklanka śmietany
30%
- 100 g serka mascarpone
- 1/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie warstwy
dyniowej:
Serek mascarpone, śmietana oraz puree z dyni powinny być
schłodzone w lodówce przez kilka godzin.
Serek mascarpone, śmietanę i cukier umieścić w misie
malaksera. Gdy krem zgęstnieje dodać puree z dyni oraz przyprawę do piernika,
dalej ubijając do połączenia składników.
Wykonanie warstwy
śmietanowej:
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem . Część ubitej śmietany wymieszać z serkiem
mascarpone, a następnie dodać pozostałą część i wymieszać
Wykonanie deseru:
Przygotować 6 pucharków
Ciastka bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z mielonymi
migdałami. Ciasteczka umieścić na dnie pucharków. Przykryć je kremem dyniowym.
Następnie ułożyć warstwę śmietanową. Obsypać pokruszonymi ciasteczkami
owsianymi.
świetny deser, szczególnie dla takiej fanki dyni jak ja :)
OdpowiedzUsuń