poniedziałek, 2 marca 2015

Komosianka z owocami




Składniki:

- 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej)
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli


Do podania:

-  banany, pomarańcze i winogrona (można użyć dowolnych owoców:))
- suszona żurawina
- grubo posiekane migdały


Wykonanie:

Komosę ryżową przesypać na sitko i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, odcedzić.  Wsypać do garnka, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia.  Zmniejszyć ogień, dodać ekstrakt z wanilii, cynamon, sól i gałkę muszkatołową, gotować  10 - 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mleko się wchłonie.

Ugotowaną komosę ryżową podawać z owocami, żurawiną i migdałami.

1 komentarz: