Składniki:
- 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej)
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Do podania:
- banany, pomarańcze i winogrona (można użyć dowolnych owoców:))
- suszona żurawina
- grubo posiekane migdały
Wykonanie:
Komosę ryżową przesypać na sitko i dokładnie przepłukać pod
bieżącą wodą, odcedzić. Wsypać do
garnka, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień, dodać ekstrakt z wanilii, cynamon, sól i gałkę
muszkatołową, gotować 10 - 15 minut,
mieszając od czasu do czasu, aż mleko się wchłonie.
Ugotowaną komosę ryżową podawać z owocami, żurawiną i
migdałami.
komosa na słodko to jest to!
OdpowiedzUsuń