Składniki:
- 4 główki czosnku
- 7 gałązek tymianku (można zastąpić suszonym)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 5 łyżek śmietany
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Składniki na grzanki:
- pieczywo pełnoziarniste
- ser gorgonzola
- szczypiorek
Wykonanie:
Czosnek obrać, wrzucić do małego garnka, dodać 4 gałązki
tymianku, wlać olej, tak by całkowicie przykrył czosnek. Czosnek smażyć na
niewielkim ogniu około 20-25 minut, aż będzie jasno brązowy. Czosnek odcedzić z
oleju, zblendować, wrzucić do garnka, dodać jedną łyżkę oleju, w którym smażył
się czosnek oraz masło. Gdy masło się roztopi dodać mąkę, wymieszać. Całość
smażyć 1-2 minuty. Wlać bulion, wrzucić pozostały tymianek, doprawić solą i
pieprzem. Zupę gotować 20 minut. Dodać śmietany, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200oC. Pieczywo pokroić na
kromki, posmarować olejem, w którym
smażył się czosnek. Na każdej kromce ułożyć plasterki sera, posypać posiekanym
szczypiorkiem. Tak przygotowane kromki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, włożyć do nagrzanego piekarnika na kilka minut, do czasu aż ser
stopnieje, a pieczywo stanie się chrupkie.
Gotową zupę podawać z grzankami z serem gorgonzola.
Pyszna zupa :) Z chęcią wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń