piątek, 6 marca 2015

Zupa czosnkowa z grzankami z serem gorgonzola




Składniki:

- 4 główki czosnku
- 7 gałązek tymianku (można zastąpić suszonym)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 5 łyżek śmietany
- olej rzepakowy
- sól, pieprz


Składniki na grzanki:

- pieczywo pełnoziarniste
- ser gorgonzola
- szczypiorek


Wykonanie:

Czosnek obrać, wrzucić do małego garnka, dodać 4 gałązki tymianku, wlać olej, tak by całkowicie przykrył czosnek. Czosnek smażyć na niewielkim ogniu około 20-25 minut, aż będzie jasno brązowy. Czosnek odcedzić z oleju, zblendować, wrzucić do garnka, dodać jedną łyżkę oleju, w którym smażył się czosnek oraz masło. Gdy masło się roztopi dodać mąkę, wymieszać. Całość smażyć 1-2 minuty. Wlać bulion, wrzucić pozostały tymianek, doprawić solą i pieprzem. Zupę gotować 20 minut. Dodać śmietany, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200oC. Pieczywo pokroić na kromki,  posmarować olejem, w którym smażył się czosnek. Na każdej kromce ułożyć plasterki sera, posypać posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowane kromki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do nagrzanego piekarnika na kilka minut, do czasu aż ser stopnieje, a pieczywo stanie się chrupkie.
Gotową zupę podawać z grzankami z serem gorgonzola.



1 komentarz: