Składniki na
babkę:
- 250 g gotowanej czerwonej fasoli
- 190 g jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki naparu z kawy
- 1/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki z pełnego przemiału
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki kakao
- 200 g suszonych śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
Składniki na
karmelizowane stokrotki:
- białko jaja kurzego
- bardzo drobny cukier kryształ
- kwiaty stokrotek
Polewa
czekoladowa:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
Ponadto:
- posiekane pistacje i suszona żurawina, do dekoracji
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Fasolę umieścić na sitku i przepłukać pod bieżącą wodą. Obie mąki przesiać z
kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami, odłożyć. Śliwki pokroić w
drobną kostkę. Przy pomocy blendera zmiksować fasolę i jogurt na gładką i
jednolitą masę. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać puree z fasoli, napar z kawy oraz olej,
zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia
się składników. Dodać śliwki, delikatnie wymieszać.
Foremkę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nadmiar
mąki strzepać. Do formy przelać gotowe ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez 50 - 60
minut, do suchego patyczka.
Stokrotki umyć i dokładnie osuszyć. Białko delikatnie
rozbełtać. Stokrotki posmarować białkiem
za pomocą pędzelka. Posypać cukrem i odłożyć na papierze do pieczenia do
wysuszenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać.
Babkę oblać polewą czekoladową, ozdobić karmelizowanymi stokrotkami,
posiekanymi pistacjami i suszoną żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz