wtorek, 24 marca 2015

Fasolowa babka z suszonymi śliwkami i karmelizowanymi stokrotkami




Składniki na babkę:

- 250 g gotowanej czerwonej fasoli 
- 190 g jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki naparu z kawy
- 1/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki z pełnego przemiału
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki kakao
- 200 g suszonych śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody


Składniki na karmelizowane stokrotki:

- białko jaja kurzego
- bardzo drobny cukier kryształ
- kwiaty stokrotek


Polewa czekoladowa:

- 120 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła


Ponadto:

- posiekane pistacje i suszona żurawina, do dekoracji


Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Fasolę umieścić na sitku i przepłukać pod bieżącą wodą. Obie mąki przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami, odłożyć. Śliwki pokroić w drobną kostkę. Przy pomocy blendera zmiksować fasolę i jogurt na gładką i jednolitą masę. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać  puree z fasoli, napar z kawy oraz olej, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać śliwki, delikatnie wymieszać.
Foremkę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepać. Do formy przelać gotowe ciasto.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez 50 - 60 minut, do suchego patyczka.
Stokrotki umyć i dokładnie osuszyć. Białko delikatnie rozbełtać.  Stokrotki posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Posypać cukrem i odłożyć na papierze do pieczenia do wysuszenia.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Babkę oblać polewą czekoladową, ozdobić karmelizowanymi stokrotkami, posiekanymi pistacjami i suszoną żurawiną.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz