Składniki na
chłodnik:
- 1 awokado
- 3 ogórki gruntowe
- 6 rzodkiewek
- duża garść koperku
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka kefiru
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Składniki na
terrinę:
- 125 g łososia wędzonego
- 80 g serka kremowego
- 15 g chrzanu
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanego koperku
- kilka oliwek nadziewanych papryką
Wykonanie:
Łososia zmiksować z białym serkiem i chrzanem, dodać bazylię
i koperek, wymieszać. Masę łososiową wyłożyć na foli spożywczej, w środku
poukładać oliwki, a następnie zwinąć w roladę. Na końcach folię związać i schłodzić.
Schłodzoną terrine pokroić w plastry.
Awokado obrać i usunąć pestkę. Ogórki obrać i razem z
rzodkiewkami posiekać na drobną kostkę. Kefir zmiksować za pomocą blendera z
jogurtem, awokado, dwoma ogórkami, koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem,
schłodzić.
Schłodzony chłodnik podawać z terriną z wędzonego łososia,
pokrojonym w kostkę ogórkiem oraz rzodkiewką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz