środa, 3 czerwca 2015

Czekoladowe galaretki z sosem waniliowym




Składniki na galaretki:

- 300 ml soku pomarańczowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 20 g kakao
- 40 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny ( z małym czubkiem)


Składniki na sos waniliowy:

- 100 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- laska wanilii


Dodatkowo:

- wiórki z białej i gorzkiej czekolady 


Wykonanie galaretki:

Sok z pomarańczy dokładnie wymieszać z kakao i cukrem, całość zagotować. Gdy cukier się rozpuści zdjąć z palnika, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i nalać do foremek. Świetnie sprawdzają się silikonowe, galaretki łatwo z nich wyjąć. Galaretki schłodzić przez kilka godzin w lodówce.


Wykonanie sosu waniliowego:

Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać przekrojoną na pół laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Wyjąć laskę wanilii.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zagotowane mleko wlać wolnym strumieniem do masy jajecznej, cały czas mieszając. Mleko z żółtkami ponownie podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając do lekkiego zgęstnienia masy. Trzeba uważać by sos się nie zagotował, inaczej się zwarzy. Gotowy sos przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni sosu, schłodzić.
Gotowe galaretki czekoladowe, polać schłodzonym sosem waniliowym i posypać wiórkami czekoladowymi.







3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na deser, wygląda super :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taką galaretkę na pewno bym się skusiła :)
    Pozdrawiam

    Zapraszam w wolnej chwili w moje skromne kulinarne progi

    OdpowiedzUsuń