Składniki na
galaretki:
- 300 ml soku pomarańczowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 20 g kakao
- 40 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny ( z małym czubkiem)
Składniki na sos
waniliowy:
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- laska wanilii
Dodatkowo:
- wiórki z białej i gorzkiej czekolady
Wykonanie
galaretki:
Sok z pomarańczy dokładnie wymieszać z kakao i cukrem,
całość zagotować. Gdy cukier się rozpuści zdjąć z palnika, dodać żelatynę i
dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Dodać połamaną czekoladę,
wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i nalać do foremek. Świetnie sprawdzają
się silikonowe, galaretki łatwo z nich wyjąć. Galaretki schłodzić przez kilka
godzin w lodówce.
Wykonanie sosu waniliowego:
Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać przekrojoną na pół
laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Wyjąć laskę wanilii.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zagotowane
mleko wlać wolnym strumieniem do masy jajecznej, cały czas mieszając. Mleko z
żółtkami ponownie podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając do lekkiego
zgęstnienia masy. Trzeba uważać by sos się nie zagotował, inaczej się zwarzy.
Gotowy sos przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni sosu,
schłodzić.
Gotowe galaretki czekoladowe, polać schłodzonym sosem
waniliowym i posypać wiórkami czekoladowymi.
Bardzo fajny pomysł na deser, wygląda super :-)
OdpowiedzUsuńNa taką galaretkę na pewno bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam w wolnej chwili w moje skromne kulinarne progi
pyszny deserek:)
OdpowiedzUsuń