Tortille (10 sztuk):
- 3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka gorącej wody
Mąkę wymieszać z solą. Olej połączyć z wodą i wlać do mąki. Składniki wymieszać
łyżką, a następnie ręcznie wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć do miski, przykryć
ściereczką i odłożyć na godzinę by odpoczęło. Po tym czasie ciasto krótko
wyrobić i podzielić na 10 części. Każdy kawałek bardzo cienko rozwałkować (
powinno być przezroczyste).
Gotowe placki smażyć na suchej patelni, przez około 2 - 3
minuty z każdej strony, na powierzchni powinny pojawić się pojedyncze brązowe
plamki. Gotowe tortille przykryć wilgotną ściereczką, dzięki temu nie zeschną.
Sos jogurtowo -
czosnkowy:
- 300 g jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Czosnek zmiażdżyć, dodać do jogurtu, doprawić solą i
pieprzem, wymieszać.
Marynata do
kurczaka:
- 1 czerwona papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu
Dodatkowo:
- 350 g piersi z kurczaka
- 2 - 3 ogórki gruntowe
- 2 pomidory
- 6 - 8 rzodkiewek
- mix sałat
Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie zblendować. Pierś z
kurczaka pokroić w paski, dodać do marynaty i wymieszać. Odstawić do lodówki na
godzinę. Na mocno rozgrzanej patelni podsmażyć kurczaka. Warzywa umyć i pokroić w
plasterki.
Na ciepłych tortillach ułożyć sałatę, plasterki warzyw oraz
kawałki mięsa, polać sosem jogurtowo - czosnkowym. Powtórzyć czynność z
pozostałymi tortillami i od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz