Składniki na
salsę:
- 2 średnie bataty
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 awokado
- 2 łyżki świeżego majeranku
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 2 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oleju rydzowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na marynatę
do pstrąga:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka startego, świeżego imbiru
- skórka starta z jednej cytryny
Dodatkowo:
- 300 g pstrąga łososiowego
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
Wykonanie salsy:
Bataty obrać, umyć i pokroić w niewielką kostkę. Skropić
olejem rzepakowym, oprószyć solą i pieprzem.
Bataty rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w
piekarniku nagrzanym do 200oC przez około 20 minut.
Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na
papierze do pieczenia skórą do góry,
włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC. Piec 20 - 25 minut. Upieczoną paprykę zawijamy w folię aluminiową
i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie usuwamy skórę i kroimy paprykę w
kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Awokado obrać ze skórki i pokroić w grubą
kostkę.
Sok z cytryny, ocet balsamiczny, miód, musztardę oraz olej
rydzowy dokładnie zmiksować, dodać czosnek i starty imbir, doprawić solą i
pieprzem, wymieszać.
Wszystkie składniki salsy delikatnie ze sobą wymieszać.
Wykonanie pstrąga:
Pstrąga umyć, usunąć ości i pokroić na podłużne
kawałki. Składniki marynaty dokładnie ze
sobą zmiksować. Pstrąga ułożyć w płaskim
naczyniu, posypać białym pieprzem i
zalać marynatą. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy pstrąga
skórą do dołu na rozgrzanej patelni około 4 minuty. Następnie odwracamy i
smażymy kolejne 2 - 3 minuty.
Gotowego pstrąga podajemy z salsą z batatów, papryki i
awokado.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz