środa, 24 czerwca 2015

Mini- pavlova z kremem waniliowym, truskawkami i sosem bazyliowym




Składniki na bezę:

- 5 białek
- 270 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki posiekanej, świeżej bazylii


Składniki na krem waniliowy:

- 2 jajka
- 2 żółtka
- 120 g cukru
- sok z małej cytryny
- laska wanilii
- 200 g śmietany kremówki 36%
-100 ml mleka


Składniki na sos bazyliowy:

- 1/3 szklanki świeżej bazylii
- 1/3 szklanka miodu rzepakowego
- sok z 1 cytryny


Ponadto:

- truskawki
- polewa gastronomiczna*


Wykonanie bezy:
Blaszkę wysmarować masłe
m i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 4 okręgi o średnicy około 12 centymetrów, pozostawiając niewielki odstęp pomiędzy okręgami.
Piekarnik rozgrzać do 180oC.
W misie miksera ubić białka ,ze szczyptą soli, na sztywną pianę.  Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru, cały czas ubijając. Gotowa piana powinna być sztywna i błyszcząca.  Następnie dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, zmiksować.  Wsypać posiekaną bazylię, delikatnie wymieszać.
Masę bezową wyłożyć na narysowane na papierze do pieczenia okręgi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 140oC i piec przez około 40 minut. Bezę studzić w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Wykonanie kremu:

Laskę wanilii przekroić na pół, zeskrobać ziarenka. Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać ziarenka oraz laskę wanilii. Całość doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie jajka i żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Z mleka usunąć laskę wanilii. Do masy jajecznej wlać wolnym strumieniem gorące mleko, cały czas mieszając.
Masę mleczno - jajeczną podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia kremu, cały czas mieszając. Masę wystudzić, przykryć folią spożywczą tak by dotykała kremu i schłodzić w lodówce.


Wykonanie sosu bazyliowego:

Liście bazylii zalać wrzącą wodą i pozostawić. Po 30 sekundach, liście bazylii przenieść do bardzo zimnej wody. Odcedzić i wycisnąć nadmiar wody. Bazylię, sok z cytryny i miód dokładnie zblendować. Odstawić do lodówki na klika godzin, by smaki się przegryzły.

Na wierzch bezy wyłożyć krem waniliowy, następnie kawałki truskawek. Całość polać sosem bazyliowym i odrobiną polewy gastronomicznej.



*Polewa gastronomiczna to polewa na bazie octu balsamicznego. Ma ciemną barwę,  i gęstą, kremową konsystencję. Podkreśla smak dań rybnych i mięsnych oraz serów. Idealnie pasuje do ciast, lodów i owoców.





1 komentarz:

  1. och, o moundieu! coś wspaniałego :)
    i ten sos bazyliowy... bardzo lubię to zestawienie - truskawka+bazylia. Działa na mnie jak afrodyzjak ;)

    OdpowiedzUsuń