Składniki na bezę:
- 5 białek
- 270 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki posiekanej, świeżej bazylii
Składniki na krem
waniliowy:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 120 g cukru
- sok z małej cytryny
- laska wanilii
- 200 g śmietany kremówki 36%
-100 ml mleka
Składniki na sos
bazyliowy:
- 1/3 szklanki świeżej bazylii
- 1/3 szklanka miodu rzepakowego
- sok z 1 cytryny
Ponadto:
- truskawki
- polewa gastronomiczna*
Wykonanie bezy:
Blaszkę wysmarować masłe
m i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze narysować 4 okręgi o średnicy około 12 centymetrów, pozostawiając
niewielki odstęp pomiędzy okręgami.
Piekarnik rozgrzać do 180oC.
W misie miksera ubić białka ,ze szczyptą soli, na sztywną
pianę. Pod koniec ubijania dodawać
stopniowo po łyżce cukru, cały czas ubijając. Gotowa piana powinna być sztywna
i błyszcząca. Następnie dodać sok z
cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Wsypać posiekaną bazylię, delikatnie
wymieszać.
Masę bezową wyłożyć na narysowane na papierze do pieczenia
okręgi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu obniżyć
temperaturę do 140oC i piec przez około 40 minut. Bezę studzić w
piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Wykonanie kremu:
Laskę wanilii przekroić na pół, zeskrobać ziarenka. Do
rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać ziarenka oraz laskę wanilii. Całość
doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie jajka i żółtka ubić z cukrem na jasną i
puszystą masę. Z mleka usunąć laskę wanilii. Do masy jajecznej wlać wolnym
strumieniem gorące mleko, cały czas mieszając.
Masę mleczno - jajeczną podgrzewać na małym ogniu do
zgęstnienia kremu, cały czas mieszając. Masę wystudzić, przykryć folią
spożywczą tak by dotykała kremu i schłodzić w lodówce.
Wykonanie sosu
bazyliowego:
Liście bazylii zalać wrzącą wodą i pozostawić. Po 30
sekundach, liście bazylii przenieść do bardzo zimnej wody. Odcedzić i wycisnąć
nadmiar wody. Bazylię, sok z cytryny i miód dokładnie zblendować. Odstawić do
lodówki na klika godzin, by smaki się przegryzły.
Na wierzch bezy wyłożyć krem waniliowy, następnie kawałki
truskawek. Całość polać sosem bazyliowym i odrobiną polewy gastronomicznej.
*Polewa gastronomiczna to polewa na bazie octu
balsamicznego. Ma ciemną barwę, i gęstą,
kremową konsystencję. Podkreśla smak dań rybnych i mięsnych oraz serów.
Idealnie pasuje do ciast, lodów i owoców.
och, o moundieu! coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńi ten sos bazyliowy... bardzo lubię to zestawienie - truskawka+bazylia. Działa na mnie jak afrodyzjak ;)