piątek, 4 września 2015

Pikantna zupa z cukinii i kukurydzy




Składniki:

- 1 kg cukinii
- 2 kolby kukurydzy
- 1 papryczka chilli
- 750 ml bulionu z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pęczek dymki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- garść listków mięty
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego typ grecki
- oliwa z oliwek
- sól


Wykonanie:

Cukinię umyć i pokroić w grubą kostkę( Jeżeli używamy dużej cukinii, usunąć  gniazda nasienne). Kolby kukurydzy umyć i obrać z ziaren za pomocą noża. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek posiekać. Papryczkę chilli drobno pokroić. Dymkę posiekać. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, czosnek oraz 3/4 papryczki chilli. Smażyć  5 - 6 minut, do zeszklenia cebuli.  Dodać cukinię, dymkę oraz 3/4 kukurydzy. Smażyć 8 - 10 minut. Cukinia powinna zmienić kolor na jasnozielony i stać się lekko przezroczysta.
Wlać gorący bulion. Całość gotować 5 minut, na wolnym ogniu. Zupę dokładnie zblendować, ewentualnie doprawić solą.

Zupę podawać z łyżką jogurtu. Posypać ziarenkami kukurydzy i pozostałą papryczką chilli oraz skropić oliwą z oliwek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz