Składniki:
- 1 kg cukinii
- 2 kolby kukurydzy
- 1 papryczka chilli
- 750 ml bulionu z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pęczek dymki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- garść listków mięty
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego typ grecki
- oliwa z oliwek
- sól
Wykonanie:
Cukinię umyć i pokroić w grubą kostkę( Jeżeli używamy dużej
cukinii, usunąć gniazda nasienne). Kolby
kukurydzy umyć i obrać z ziaren za pomocą noża. Cebulę pokroić w drobną kostkę,
a czosnek posiekać. Papryczkę chilli drobno pokroić. Dymkę posiekać. Olej rozgrzać na patelni,
wrzucić cebulę, czosnek oraz 3/4 papryczki chilli. Smażyć 5 - 6 minut, do zeszklenia cebuli. Dodać cukinię, dymkę oraz 3/4 kukurydzy. Smażyć 8 -
10 minut. Cukinia powinna zmienić kolor na jasnozielony i stać się lekko
przezroczysta.
Wlać gorący bulion. Całość gotować 5 minut, na wolnym ogniu.
Zupę dokładnie zblendować, ewentualnie doprawić solą.
Zupę podawać z łyżką jogurtu. Posypać ziarenkami kukurydzy i
pozostałą papryczką chilli oraz skropić oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz