Składniki:
- 2 szklanki płatków mniszka lekarskiego (25 g)
- 250 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 200 g drobnego cukru
- 150 ml oleju
- 420 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze
pokojowej. Płatki mniszka lekarskiego zalać jogurtem, wymieszać i odstawić na
pół godziny. Po tym czasie zmiksować za pomocą blendera. Mąkę i proszek do
pieczenia przesiać przez sito.
Jajka ubić z cukrem na lekką, puszystą i jasną masę.
Stopniowo dolewać olej, cały czas miksując. Do ubitej masy dodawać na przemian
mąkę i jogurt z mniszkiem lekarskim, w trzech turach, delikatnie mieszając za
pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników.
Tortownicę, o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160oC przez
55 - 65 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika. Przez 10
minut studzić w formie, następnie wyjąć go i ostudzić na kratce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz