środa, 4 maja 2016

Ciasto z mniszkiem lekarskim




Składniki:

- 2 szklanki płatków mniszka lekarskiego (25 g)
- 250 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 200 g drobnego cukru
- 150 ml oleju
- 420 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Płatki mniszka lekarskiego zalać jogurtem, wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie zmiksować za pomocą blendera. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Jajka ubić z cukrem na lekką, puszystą i jasną masę. Stopniowo dolewać olej, cały czas miksując. Do ubitej masy dodawać na przemian mąkę i jogurt z mniszkiem lekarskim, w trzech turach, delikatnie mieszając za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników.
Tortownicę, o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160oC przez 55 - 65 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika. Przez 10 minut studzić w formie, następnie wyjąć go i ostudzić na kratce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz