Składniki na
kruchy spód:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
Mąkę przesiać, dodać jajko, sól i masło pokrojone na
mniejsze kawałki. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulkę, lekko ją spłaszczyć
i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Przygotować formę na tartę o średnicy 25 cm, z wysokim
rantem.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę i
ponakłuwać widelcem. Ponownie schłodzić przez pół godziny.
Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć
kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC na 15
minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec dodatkowe 10 minut. Wyjąć i
przestudzić.
Składniki na
farsz:
- 250 g ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben'S
- 3 duże jajka
- 130 g jogurtu naturalnego
- 20 g startego parmezanu
- duża garść świeżych ziół (bazylii, tymianku, pietruszki)
- sól, pieprz
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka
wymieszać z jogurtem na jednolitą masę. Dodać parmezan, posiekane zioła i
przestudzony ryż. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Składniki na
kruszonkę:
- 40 g tartej bułki
- 30 g mąki
- 10 g startego parmezanu
- 30 g stopionego masła
- szczypta soli
Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce i
dokładnie wymieszać.
Dodatkowo:
- 2 pomidory
- 1 cukinia
Pomidory i cukinię pokroić w cienkie plasterki. Plasterki cukinii
delikatnie oprószyć solą.
Wykonanie tarty:
Na przestudzony spód tarty wyłożyć masę ryżową. Na wierzchu
poukładać plasterki pomidora i cukinii. Posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175oC
przez 30 - 35 minut, do zezłocenia kruszonki.
Tartę ryżową podawać z dowolnym sosem jogurtowym.
Cukinię uwielbiam, więc przypuszczam, że posmakowałaby mi taka tarta :-)
OdpowiedzUsuń