poniedziałek, 30 maja 2016

Pizza z grilla




Ciasto na pizzę:

- 800 g mąki
- 12 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oleju
- 500 ml ciepłej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli

Do niewielkiego rondelka wlać 100 ml wody, dodać cukier, drożdże i 2 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z solą, wlać wyrośnięty rozczyn, olej i pozostałą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.


Sos pomidorowy:

- 400 g krojonych pomidorów bez skórki (1 puszka)
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz

Pomidory zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek, podsmażyć 2 minuty. Wlać pomidory i gotować kilkanaście minut, aż sos zgęstnieje. Dodać cukier, posiekaną bazylię. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i gotować jeszcze minutę.


Dodatki według własnego uznania, u mnie:

- pieczona czerwona papryka
- ser mozzarella
- ser feta
- ser gorgonzola
- kiełbasa sucha krakowska

Rozgrzać grill. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 12 części. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek. Ruszt posmarować delikatnie olejem, położyć ciasto. Kiedy spód się zarumieni, zdjąć ciasto i odwrócić. Na zarumienionej części poukładać wybrane przez nas składniki. Pizzę ponownie umieścić na ruszcie i grillować 3 - 4 minuty, aż ser się rozpuści, a spód ładnie zarumieni. Tak samo postępować z pozostałymi plackami.

Moje wersje pizzy:
1. Pieczona papryka, ser mozzarella,  gorgonzola i feta.

2. Sos pomidorowy, kiełbasa sucha krakowska, ser mozzarella i gorgonzola.








1 komentarz: