Ciasto na pizzę:
- 800 g mąki
- 12 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oleju
- 500 ml ciepłej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Do niewielkiego rondelka wlać 100 ml wody, dodać cukier,
drożdże i 2 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe
miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z solą, wlać wyrośnięty rozczyn, olej i
pozostałą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne
ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy:
- 400 g krojonych pomidorów bez skórki (1 puszka)
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Pomidory zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno
posiekany czosnek, podsmażyć 2 minuty. Wlać pomidory i gotować kilkanaście
minut, aż sos zgęstnieje. Dodać cukier, posiekaną bazylię. Doprawić solą i
pieprzem, wymieszać i gotować jeszcze minutę.
Dodatki według
własnego uznania, u mnie:
- pieczona czerwona papryka
- ser
mozzarella
- ser feta
- ser
gorgonzola
- kiełbasa sucha krakowska
Rozgrzać grill. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić
na 12 części. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek. Ruszt posmarować
delikatnie olejem, położyć ciasto. Kiedy spód się zarumieni, zdjąć ciasto i odwrócić.
Na zarumienionej części poukładać wybrane przez nas składniki. Pizzę ponownie
umieścić na ruszcie i grillować 3 - 4 minuty, aż ser się rozpuści, a spód
ładnie zarumieni. Tak samo postępować z pozostałymi plackami.
Moje wersje pizzy:
1. Pieczona papryka, ser mozzarella, gorgonzola i feta.
2. Sos pomidorowy, kiełbasa sucha krakowska, ser mozzarella
i gorgonzola.
Pizza - zawsze i wszędzie ;-)
OdpowiedzUsuń