Składniki na
ciasto:
- 220 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki
nadzienia:
- 12 - 14 szparagów
- 200 g sera ricotta
- 3 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię
spożywczą, lekko spłaszczyć i chłodzić w lodówce przez pół godziny.
Formę na tartę, o średnicy 25 cm, posmarować masłem i
oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę i nakłuć
widelcem. Ciasto ponownie włożyć do lodówki na 20 minut.
Wykonanie farszu i
tarty:
Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki. Wodę z solą i cukrem zagotować
w wąskim i wysokim rondelku. Szparagi gotować na "stojąco", tak by
główki wystawały ponad wodę. Szparagi gotować 5 minut. Gotowe szparagi wyjąć i
zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, odcedzić.
Jajka, ser i jogurt
dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Szparagi przyciąć tak by pasowały do formy. Odcięte części
pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy serowo - jajecznej, wymieszać.
Farsz wylać na schłodzony spód tarty. Na wierzchu poukładać
pozostałe szparagi.
Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 195oC (
dolne grzanie, z termoobiegiem) na 25 -
30 minut. Masa powinna się ściąć i delikatnie zarumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz