poniedziałek, 9 maja 2016

Tarta ze szparagami




Składniki na ciasto:

- 220 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli


Składniki nadzienia:

- 12 - 14 szparagów
- 200 g sera ricotta
- 3 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- szczypta cukru


Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść.  Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i chłodzić w lodówce przez pół godziny.
Formę na tartę, o średnicy 25 cm, posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę i nakłuć widelcem. Ciasto ponownie włożyć do lodówki na 20 minut.


Wykonanie farszu i tarty:

Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki. Wodę z solą i cukrem zagotować w wąskim i wysokim rondelku. Szparagi gotować na "stojąco", tak by główki wystawały ponad wodę. Szparagi gotować 5 minut. Gotowe szparagi wyjąć i zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, odcedzić.
Jajka, ser i  jogurt dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Szparagi przyciąć tak by pasowały do formy. Odcięte części pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy serowo - jajecznej, wymieszać.
Farsz wylać na schłodzony spód tarty. Na wierzchu poukładać pozostałe szparagi.

Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 195oC ( dolne grzanie, z termoobiegiem) na  25 - 30 minut. Masa powinna się ściąć i delikatnie zarumienić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz