Składniki na
babeczki :
- 6 jaj
- 140 g masła
- 100 g cukru
- 200 ml mleka kokosowego
- 140 g mąki kokosowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło
utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać jajka jedno po drugim, miksując po każdym
dodaniu. Wlać mleko, zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Formę do
muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić ciastem, wyrównać powierzchnię. Piec w
piekarniku, nagrzanym do temperatury 180oC,
przez około 25 minut. Upieczone babeczki ostudzić na kratce.
Składniki na krem:
- 200 ml śmietanki kokosowej
- 50 g białej czekolady
- 150 g serka mascarpone
Śmietankę kokosową można uzyskać z mleka kokosowego z
puszki. Puszkę z mlekiem wkładamy do
lodówki na co najmniej 24 h. Schłodzone mleko ostrożnie wyjąć z lodówki i
odwrócić do góry dnem. Delikatnie otworzyć i odlać wodę kokosową. Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Połączyć ze śmietanką kokosową, a
następnie włożyć do lodówki na godzinę. Do schłodzonej śmietanki dodać serek
mascarpone i ubić. Krem będzie gotowy, gdy zgęstnieje tak, jak tradycyjna bita
śmietana.
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe
Wiórki kokosowe wsypać na suchą patelnię i podprażyć do
złotego koloru, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Wykonanie
babeczek:
Krem kokosowy przełożyć do rękawa cukierniczego, z ozdobną
tylką i ozdobić babeczki. Posypać
wiórkami kokosowymi.
\
a gdybym dodala rafaello do srodka? wyjdzie czy sie rozejdzie po kosciach?
OdpowiedzUsuńNie powinno się z nim nic stać :)
Usuń