środa, 8 marca 2017

Babeczki kokosowe




Składniki na babeczki :

- 6 jaj
- 140 g masła
- 100 g cukru
- 200 ml mleka kokosowego
- 140 g mąki kokosowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać  jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wlać mleko, zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić  ciastem, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku,  nagrzanym do temperatury 180oC, przez około 25 minut. Upieczone babeczki ostudzić na kratce.


Składniki na krem:

- 200 ml śmietanki kokosowej
- 50 g białej czekolady
- 150 g serka mascarpone

Śmietankę kokosową można uzyskać z mleka kokosowego z puszki.  Puszkę z mlekiem wkładamy do lodówki na co najmniej 24 h. Schłodzone mleko ostrożnie wyjąć z lodówki i odwrócić do góry dnem. Delikatnie otworzyć i odlać wodę kokosową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Połączyć ze śmietanką kokosową, a następnie włożyć do lodówki na godzinę. Do schłodzonej śmietanki dodać serek mascarpone i ubić. Krem będzie gotowy, gdy zgęstnieje tak, jak tradycyjna bita śmietana.


Dodatkowo:

- wiórki kokosowe

Wiórki kokosowe wsypać na suchą patelnię i podprażyć do złotego koloru, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i przestudzić.


Wykonanie babeczek:


Krem kokosowy przełożyć do rękawa cukierniczego, z ozdobną tylką i ozdobić babeczki.  Posypać wiórkami kokosowymi.


\

2 komentarze:

  1. a gdybym dodala rafaello do srodka? wyjdzie czy sie rozejdzie po kosciach?

    OdpowiedzUsuń