sobota, 4 marca 2017

Drożdżowe ślimaczki z kremem pomarańczowym




Składniki:

- 420 g maki
- 70 g cukru (można użyć mniej)
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli


Wykonanie:

Wszystkie składniki  na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem, na puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko,  masło  i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.


Składniki na krem pomarańczowy:

- 140 ml soku z pomarańczy
- 20 ml soku z cytryny
- 30 g cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 100 g serka mascarpone


Dodatkowo:

- jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka
-  kandyzowana skórka z pomarańczy


Wykonanie kremu i drożdżówek:

Mąkę wymieszać z cukrem. Do niewielkiego rondelka wlać sok z pomarańczy i cytryny, wsypać cukier z mąką, wymieszać. Dodać jajka, żółtko i skórkę startą z pomarańczy, wymieszać. Całość zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze dwie minuty. Gdy krem zgęstnieje, zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni kremu. Schłodzić.
Krem pomarańczowy zmiksować z serkiem mascarpone.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45 x 35 cm. Posmarować  równomiernie kremem pomarańczowym. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, jak roladę. Pokroić ostrym nożem na 2 centymetrowe plastry. Ułożyć na blaszce w sporych odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na20 minut, do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Piec w temperaturze 190oC przez około 20 - 25 minut. Wyjąć i przestudzić na kratce.



1 komentarz: