Gdy coś w kościach nas łupie, gdy w gardle coś drapie i
dopada nas przeziębienie, zanim sięgniemy po
leki z apteki, warto skorzystać z naturalnych środków. Istnieje wiele
babcinych mikstur i syropów, które
pomagają walczyć z przeziębieniem, ale
nie wszystkie są smaczne , dlatego rzadko po nie sięgamy.
Żelki "Pan Zdrówko" to alternatywa dla babcinych
mikstur. Ładnie wyglądają i można je łatwo wykonać, a produkty do ich zrobienia
dostaniemy bez problemu, w każdym sklepie. Może wyjątek stanowi sok brzozowy,
ale zawsze można go pominąć i dodać np. więcej soku z cytryny.
Co znajdziemy w żelkach i dlaczego są takie fajne? Podstawę
stanowi sok jabłkowy, nie klarowany, taki jest najlepszy. Towarzyszy mu sok z
cytryny i sok brzozowy. Ten ostatni jest niesamowicie istotny, ponieważ stanowi
skarbnicę witamin i minerałów, wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi ból gardła
i mięśni , a także pomaga zbić temperaturę.
Jednak żelki nie byłby tak groźne dla atakujących nas
bakcyli gdyby nie dwie wyjątkowe przyprawy korzenne: imbir i kurkuma. Posiadają
one znakomite właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, a także świetnie
rozgrzewają zziębnięty organizm. Zwalczają infekcje bakteryjne, wirusowe i
grzybicze.
Ponadto kurkuma i imbir ułatwiają trawienie i podkręcają
metabolizm, dlatego są idealne dla osób, które dbają o figurę:).
I jeszcze jedno. Żelki są bardzo smaczne. Powinny smakować
nie tylko dorosłym, ale także dzieciom, które chętniej po nie sięgną, niż po
miksturę składającą się z mleka, miodu i czosnku :).
Robiąc żelki możecie poeksperymentować ze składnikami.
Jeżeli ktoś nie przepada za imbirem można dodać go mniej. Wolicie bardziej
słodkie, dodajcie więcej miodu. Zamiast soku z brzozy można dodać np. syrop z
pędów sosny, albo sok z czarnego bzu. Jeżeli dodacie mniej żelatyny, żelki
zamienią się w galaretkę :).
Składniki:
- 440 ml soku jabłkowego
- 20 ml soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 20 g płynnego miodu
- 32 g żelatyny
- odrobina wody
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do przykrycia i
odstawić do napęcznienia na 10 minut.
W niewielkim rondelku zagotować 100 ml soku jabłkowego z kurkumą.
Zmniejszyć ogień i gotować 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Sok zdjąć z
ognia, przestudzić. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Napęczniałą żelatynę podgrzać na małym ogniu do jej
całkowitego rozpuszczenia. Nie dopuścić do wrzenia, ponieważ żelatyna straci
swoje właściwości. Żelatynę wlać do soku jabłkowego, wymieszać. Dowolną foremkę silikonową wysmarować
delikatnie olejem. Delikatnie przelać do niej płynną masę żelkową. Wstawić do
lodówki do stężenia. Stężałą masę wyjąć z foremki i pokroić. Żelki można
przelać do silikonowych foremek na pralinki lub lód. Będą miały wtedy ładny
kształt i dzieci chętniej po nie sięgną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz