Składniki:
- 380 g mąki
- 18 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej śmietanki 30%
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- duża garść świeżej mięty
- 2 łyżki ekstraktu miętowego
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać przez sito. Do 50 ml śmietanki dodać drożdże, łyżkę cukru i 2
łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 15 minut, w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia. Miętę posiekać, a czekoladę pokroić w grubą kostkę. Żółtka i jajka
utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę
jajeczną i pozostałą śmietankę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przez 8 -
10 minut. Na wierzch ciasta poukładać miękkie, pokrojone na mniejsze kawałki
masło. Wsypać szczyptę soli. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, w
ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wymieszać za pomocą
szpatułki, tak by połączyło się z masłem. Dodać posiekaną miętę, czekoladę i ekstrakt
miętowy. Delikatnie wymieszać. Foremkę na babkę wysmarować masłem i oprószyć
mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175oC
przez 30 -35 minut. Wierzch ciasta powinien nabrać ładnego, złotego koloru.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim babkę do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz