Składniki:
- 130 g mąki
- 4 jajka
- 80 ml oleju
- 120 g płynnego miodu
- 160 g mielonych migdałów
- 70 g wiórków kokosowych
- 300 g marchwi
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. W jednym naczyniu wymieszać jajka,
miód, olej, sok z cytryny oraz startą marchew. W drugim naczyniu wymieszać
składniki suche: mąkę, wiórki kokosowe, mielone migdały oraz proszek do
pieczenia. Mokre składniki przelać do
suchych, wymieszać, tylko do połączenia składników. Keksówkę wysmarować masłem
i oprószyć mąką, nadmiar mąki strzepać. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160oC przez
około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić. Ciasto można posypać
cukrem pudrem, polukrować lub ozdobić polewą czekoladową.
Ależ ma smakowity kolor :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńCudne!
OdpowiedzUsuń