Składniki:
- 300 g mąki
- 100 g mielonych migdałów
- 50 g kakao
- 200 g cukru
- 6 jajek
- 150 ml oleju
- 120 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g truskawek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. . W jednym naczyniu wymieszać wszystkie
składniki mokre: roztrzepane jajka, olej oraz jogurt naturalny. W drugim
naczyniu wymieszać: mąkę, kakao, mielone migdały oraz cukier i proszek do
pieczenia. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać, tylko do połączenia
składników.
Ciasto przelać do formy o wymiarach 18 x 28 cm, wyłożonej
papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki.
Piec w temperaturze 175oC około 50 - 60 minut do
tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Pyszne! Piękny głęboki, czekoladowy kolor! :)
OdpowiedzUsuń