Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 130 g mąki migdałowej
- 50 g kaszy manny
- 140 g masła
- 120 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 - 14 śliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Cukier trzcinowy wymieszać z cynamonem.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, kaszą manną oraz
proszkiem do pieczenia. Biało oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać
żółtka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać składnik
sypkie, wymieszać do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę. Do masy maślanej dodać 3 łyżki
piany z białek, wymieszać. Następnie dodać pozostałą pianę, delikatnie
wymieszać, za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 22 x 23 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Przełożyć do niej masę migdałową, wyrównać. Na wierzch poukładać
śliwki, rozcięciem skierowanym ku górze. Śliwki skropić octem balsamicznym oraz
posypać cukrem z cynamonem.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175oC.
Piec około 55 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz