poniedziałek, 17 września 2018

Drożdżowe bułeczki z piernikami i jabłkami




Składniki na ciasto:

- 420 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży


Dodatkowo:

- 2 średnie jabłka
- 50 g lukrowanych pierników
- jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka


Wszystkie składniki  na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, na puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko,  masło  i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Masę przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, przekroić na pół, a następnie na trzy części. Pierniczki drobno pokruszyć.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 - 55 x 25 cm. Posypać pokruszonymi pierniczkami, docisnąć je do ciasta. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć  9 - 10 kawałków jabłka (ich ilość zależy od wielkości jabłka).  Ciasto zwinąć jak roladę, a następnie pokroić  pomiędzy cząstkami jabłek ,za pomocą ostrego noża lub nici. Ułożyć w tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec w temperaturze 185oC przez około 30 - 35 minut, do złotego - brązowego koloru. Wyjąć i przestudzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz