Składniki na
ciasto:
- 420 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
- 2 średnie jabłka
- 50 g lukrowanych pierników
- jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka
Wszystkie składniki
na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka
wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki
mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, na
puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko, masło
i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż
powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Masę przełożyć do oprószonej mąką miski,
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, przekroić na
pół, a następnie na trzy części. Pierniczki drobno pokruszyć.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o
wymiarach 50 - 55 x 25 cm. Posypać pokruszonymi pierniczkami, docisnąć je do
ciasta. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć 9 -
10 kawałków jabłka (ich ilość zależy od wielkości jabłka). Ciasto zwinąć jak roladę, a następnie pokroić pomiędzy cząstkami jabłek ,za pomocą ostrego
noża lub nici. Ułożyć w tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć
ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki
posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w temperaturze 185oC przez około 30 - 35
minut, do złotego - brązowego koloru. Wyjąć i przestudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz