Składniki:
- 130 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- 60 g drobnego cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 12 śliwek
- 1 brzoskwinia
Cztery małe kokilki wysmarować masłem. Brzoskwinię oraz
śliwki umyć, usunąć pestki. Pokroić w średniej grubości kostkę. Do owoców wlać
ocet balsamiczny, wymieszać. Owoce rozdzielić pomiędzy żaroodporne
naczynia. Mąkę, cukier, migdały oraz masło umieścić w misce. Wyrobić między
palcami, aż powstanie kruszonka. Jeżeli kruszonka będzie za sucha, dodać łyżkę
masła, jeśli zbyt mokra, dodać łyżkę mąki. Kruszonkę wysypać na owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
180oC, przez około 30 - 40 minut, do zezłocenia kruszonki.
uwielbiam ten deser!
OdpowiedzUsuńMój ukochany deser! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/