sobota, 15 września 2018

Migdałowe crumble z brzoskwinią i śliwkami





Składniki:

- 130 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- 60 g drobnego cukru
- 100 g masła


Dodatkowo:

- 2 łyżki octu balsamicznego
- 12 śliwek
- 1 brzoskwinia


Cztery małe kokilki wysmarować masłem. Brzoskwinię oraz śliwki umyć, usunąć pestki. Pokroić w średniej grubości kostkę. Do owoców wlać ocet balsamiczny, wymieszać. Owoce rozdzielić pomiędzy żaroodporne naczynia.  Mąkę, cukier, migdały  oraz masło umieścić w misce. Wyrobić między palcami, aż powstanie kruszonka. Jeżeli kruszonka będzie za sucha, dodać łyżkę masła, jeśli zbyt mokra, dodać łyżkę mąki. Kruszonkę wysypać na owoce.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC, przez około 30 - 40 minut, do zezłocenia kruszonki.

2 komentarze: