Składniki:
-110 g mąki kokosowej
- 100 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 140 g masła
- 120 g cukru
- 20 g kakao
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 8 - 12 śliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Keksówkę o wymiarach 25x10 cm wysmarować masłem i oprószyć
cukrem pudrem.
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Ułożyć na dnie foremki nacięciem skierowanym ku
dołowi. Polać miodem i posypać cynamonem.
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Dodać
jajka oraz mleko, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę
kokosową, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Suche składniki przesypać do
mokrych, wymieszać, tylko do połączenia
składników.
Ciasto przelać do
formy, wyrównać. Piec w temperaturze 165OC przez około 60 - 65
minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć i lekko przestudzić. Wyjąć z
foremki, wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/