poniedziałek, 24 września 2018

Czekoladowy makaron z sosem waniliowym, piernikami i malinami




Składniki:

- 200 g makaronu czekoladowego
- 200 g malin
- 40 g lukrowanych pierników
- sos waniliowy


Składniki na sos waniliowy:

- 100 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- laska wanilii

Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać przekrojoną na pół laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Wyjąć laskę wanilii.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zagotowane mleko wlać wolnym strumieniem do masy jajecznej, cały czas mieszając. Mleko z żółtkami ponownie podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając do lekkiego zgęstnienia masy. Trzeba uważać by sos się nie zagotował, inaczej się zwarzy. Gotowy sos przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni sosu, schłodzić.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podawać z sosem waniliowym, malinami i pokruszonymi piernikami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz