Składniki:
- 200 g makaronu czekoladowego
- 200 g malin
- 40 g lukrowanych pierników
- sos waniliowy
Składniki na sos
waniliowy:
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- laska wanilii
Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać przekrojoną na pół
laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Wyjąć laskę wanilii.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zagotowane
mleko wlać wolnym strumieniem do masy jajecznej, cały czas mieszając. Mleko z
żółtkami ponownie podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając do lekkiego
zgęstnienia masy. Trzeba uważać by sos się nie zagotował, inaczej się zwarzy.
Gotowy sos przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni sosu,
schłodzić.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz