piątek, 21 grudnia 2018

Kruche ciasteczka makowe





Składniki:

- 200 g zimnego masła
- 100 g drobnego cukru
- 2 żółtka
- 50 g suchego, mielonego maku
- 230 g mąki
- 60 g mąki migdałowej
- szczypta soli


Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, makiem, cukrem oraz solą. Dodać żółtka i zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki.  Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 - 5 mm, delikatnie podsypując mąką lub wałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej. Za pomocą foremki wycinać ciasteczka.
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180o i piec około 10 - 12 minut, do zezłocenia brzegów.
Upieczone ciasteczka pozostawić na blaszce do lekkiego przestudzenia, a następnie delikatnie zdjąć za pomocą szpatułki.
Uważać ciastka są dość kruche :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz