Składniki:
- 200 g zimnego masła
- 100 g drobnego cukru
- 2 żółtka
- 50 g suchego, mielonego maku
- 230 g mąki
- 60 g mąki migdałowej
- szczypta soli
Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, makiem, cukrem oraz
solą. Dodać żółtka i zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię
spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 - 5 mm,
delikatnie podsypując mąką lub wałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej.
Za pomocą foremki wycinać ciasteczka.
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć
do piekarnika nagrzanego do 180o i piec około 10 - 12 minut, do
zezłocenia brzegów.
Upieczone ciasteczka pozostawić na blaszce do lekkiego przestudzenia, a następnie delikatnie zdjąć za pomocą szpatułki.
Upieczone ciasteczka pozostawić na blaszce do lekkiego przestudzenia, a następnie delikatnie zdjąć za pomocą szpatułki.
Uważać ciastka są dość kruche :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz