Składniki na
ciasto:
- 420 g mąki
- 70 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Wszystkie składniki
na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka
wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki
mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, na
puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko, masło
i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż
powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką
miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do
wyrośnięcia.
Składniki
nadzienia makowego:
- 50 g suchego, mielonego maku
- 30 g miodu
- 40 g śmietanki 36%
Śmietankę podgrzać i zalać nią mak. Dodać miód, wymieszać i
odstawić do przestudzenia.
Składniki
nadzienia orzechowego:
- 80 g mielonych orzechów włoskich
- 30 g śmietanki 36%
- 20 g cukru trzcinowego
- 15 g miodu
- 1 łyżeczka rumu
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie ze sobą wymieszać.
Składniki nadzienia
żurawinowego
- 120 g konfitury/dżemu żurawinowego (koniecznie gęstego)
- 1 - 2 łyżeczki
miodu (opcjonalnie)
Jeżeli konfitura żurawinowa jest bardzo kwaśna dodać do niej
odrobinę miodu
Dodatkowo:
- jajko roztrzepane z łyżką mleka
Wykonanie plecionki
drożdżowej:
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na trzy części.
Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 15 cm. Każdy prostokąt posmarować
jednym nadzieniem, pozostawiając około 1 - 1,5 cm z każdej strony, nieposmarowanego ciasta. Ciasto zwinąć jak
roladę zaczynając od dłuższego boku.
Wałeczki ciasta umieścić na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Końcówki ciasta skleić ze sobą i zapleść jak warkocz. Końce połączyć
ze sobą i zawinąć pod spód.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do
wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Wyrośniętą plecionkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 185oC
i piec około 30 - 35 minut. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem
pudrem.
Bułeczka-marzenie, po prostu idealna, tylko pogratulować. M.
OdpowiedzUsuń