czwartek, 27 grudnia 2018

Drożdżowa plecionka z nadzieniem orzechowo - makowo - żurawinowym





Składniki na ciasto:

- 420 g mąki
- 70 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli

Wszystkie składniki  na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, na puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko,  masło  i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.


Składniki nadzienia makowego:

- 50 g suchego, mielonego maku
- 30 g miodu
- 40 g śmietanki 36%

Śmietankę podgrzać i zalać nią mak. Dodać miód, wymieszać i odstawić do przestudzenia.


Składniki nadzienia orzechowego:

- 80 g mielonych orzechów włoskich
- 30 g śmietanki 36%
- 20 g cukru trzcinowego
- 15 g miodu
- 1 łyżeczka rumu

Wszystkie składniki nadzienia dokładnie ze sobą wymieszać.


Składniki nadzienia żurawinowego

- 120 g konfitury/dżemu żurawinowego (koniecznie gęstego)
- 1 - 2  łyżeczki miodu (opcjonalnie)

Jeżeli konfitura żurawinowa jest bardzo kwaśna dodać do niej odrobinę miodu


Dodatkowo:

- jajko roztrzepane z łyżką mleka


Wykonanie plecionki drożdżowej:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na trzy części. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 15 cm. Każdy prostokąt posmarować jednym nadzieniem, pozostawiając około 1 - 1,5 cm z każdej strony,  nieposmarowanego ciasta. Ciasto zwinąć jak roladę zaczynając od dłuższego boku.
Wałeczki ciasta umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Końcówki ciasta skleić ze sobą i zapleść jak warkocz. Końce połączyć ze sobą i zawinąć pod spód.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.  Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Wyrośniętą plecionkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 185oC i piec około 30 - 35 minut. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.







1 komentarz:

  1. Bułeczka-marzenie, po prostu idealna, tylko pogratulować. M.

    OdpowiedzUsuń