Składniki:
- 450 g brukselki
- 1 owoc kaki
- garść pistacji
- 2 łyżki oleju
- sól
Składniki sosu:
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- 4 łyżki soku z mandarynki
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżki musztardy
Dodatkowo:
- garść pistacji
Brukselkę umyć, osuszyć i przekroić na pół. Skropić dwoma
łyżkami oleju, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać. Ułożyć na blaszce,
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC,
przez około 35 -40 minut, aż brukselka się zarumieni.
Kaki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, a następnie na
plasterki.
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.
Na talerzu ułożyć
brukselkę oraz kaki. Polać sosem mandarynkowym i posypać posiekanymi
pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz