poniedziałek, 10 grudnia 2018

Sałatka z pieczonej brukselki i kaki






Składniki:

- 450 g brukselki
- 1 owoc kaki
- garść pistacji
- 2 łyżki oleju
- sól


Składniki sosu:

- 1 i 1/2 łyżki oleju
- 4 łyżki soku z mandarynki
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżki musztardy


Dodatkowo:

- garść pistacji


Brukselkę umyć, osuszyć i przekroić na pół. Skropić dwoma łyżkami oleju, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC, przez około 35 -40 minut, aż brukselka się zarumieni.
Kaki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki.
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.
Na talerzu ułożyć  brukselkę oraz kaki. Polać sosem mandarynkowym i posypać posiekanymi pistacjami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz